fbpx

Belső szépségápolás: vízben oldódó vitaminok szerepe a bőrápolásban

Az előző bejegyzésemben, Belső szépségápolás: zsírban oldódó vitaminok szerepe a bőrápolásban , a zsírban oldódó vitaminok szerepéről írtam. Most a vízben oldódó vitaminok kerülnek sorra: C-, H-, P- és B-vitaminok.

Vízben oldódó vitaminok

A szervezetben kémiai módosulásokon átesve aktíválódnak. Túladagolásuk nem ismeretes, mivel a vesén keresztül a vizeletben távozik a szervezetből. Hő hatására lebomlanak, így legnagyobb mennyiségben nyers vagy gőzölt formában hasznosul.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Fontos szerepet játszik az anyagcserében és védőhatást fejt ki más vitaminok hiánytüneteinek kialakulásával szemben. Az emberekből hiányzik az az enzim, ami a C-vitamin előállításához szükséges, ezért készen kell magunkhoz venni napi szinten.

Legfontosabb feladatai és hiány tünetei közé tartozik:

  • kollagén –és kötőszöveti zavarok
  • izomgyengeség és fáradékonyság
  • csökkent stressz tolerancia
  • vas anyagcseréhez szükséges
  • immunrendszer aktiválásához járul hozzá
  • vírus- és baktériumellenes hatása bizonyított
  • antioxidáns, javítja a szervezet ellenálló képességét
  • E-vitamin regenerálásához szükséges
  • sebek gyógyulásában segít
  • depresszió és motiváció csökkenés léphet fel hiányában

Rendkívül fontos szerepe van a bőrünk karbantartásában táplálkozáson keresztül! Segít megőrizni bőrünk üdeségét, szépségét! Erőteljes antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros szabadgyökök ellen, ily módon lassítja az öregedést, illetve megvéd a környezeti szennyeződésektől is. Fokozza a kollagén termelődését, mely a bőr feszességét adja.

Természetes forrása
Citrusfélék, csipkebogyó, homoktövis, saláták, brokkoli, burgonya, alma, paradicsom, (édes, vörös vagy zöld is) paprika, kelbimbó, kivi, karfiol, petrezselyem, eper, savanyú káposzta.

Napi szükséglet: ~50 mg-500mg

Mivel szervezetünk egyszerre csak egy bizonyos mennyiséget képes feldolgozni és a felesleget vizelet formájában eltávolítja érdemes a napi adagot vagy 3 óránként adagolni vagy háromfelé osztani egy nap!

B-vitamincsoport

B-vitamin komplexeknek hívjuk, mivel sosem önmagunkban fordulnak elő a különböző táplálékokban, hanem együtt. Többségük a bélbaktériumok által termelt, emiatt pótlásuk csak akkor szükséges, ha hosszas antibiotikum kúrán estünk át.

Az idegrendszerünk működésében, valamint a hajunk, bőrünk és körmeink egészségéhez nélkülözhetetlen.
Mindemellett szerepet vállal az emésztésünkben, a méregtelenítésben és az izmok megfelelő működésében is.

B1 vitamin (tiamin)

Szeborreás, aknés bőrre alkalmazzák B2 vitaminnal együtt, valamint perifériás vérkeringési zavaroknál. Például: foltos kopaszság.

Természetes forrása
sertéshús, a baromfi, a máj, a tojás, a teljes kiőrlésű liszt és gabonák, a barna kenyér, a hüvelyesek, a borsó, a mogyoró, a gomba, a spárga, a barna rizs, az élesztő.

Napi szükséglet: szénhidrátbeviteltől függ, 0,4 mg/1000 kcal
 
B2 vitamin (riboflavin, laktoflavin)

A szöveti légzésben és a méregtelenítésben van fontos szerepe.

Természetes forrása
A szénhidrátokban gazdag táplálékok (kenyérfélék, gabonapelyhek,barna rizs)  a tej, sajt és tejtermékek, a máj, a vese, a tojás, a hüvelyesek, a spenót és zöld leveles zöldségek, máj.

Napi szükséglet: ~1,5-2 mg
B3 vitamin (niacinamid, niacin, nikotinsav, nikotinsavamid, PP-vitamin)

A sejtek egészségéért a megfelelő vérkeringésért felelős és jelentős szerepe van a sejtlégzésben. Kozmetikai szempontból:

  • serkenti a kollagén és ceramidok szintézisét a bőrben, védi a bőrfelszíni lipid köpenyt.
  • szeborreás, öregedő és foltos bőrre alkalmazható
  • javítja a fénykárosodott bőr megjelenését
  • vérbőségfokozó hatása miatt hajhullás ellen is használható.
Természetes forrása
A hús, a máj, a vese, a zöldségfélék, a barna kenyér, a húsok és a növényi fehérjék (kivéve a kukoricát),élesztő.

Napi szükséglet: ~ 15-18 mg
B5 vitamin (pantoténsav)

Érzékeny bőrökre való kozmetikumokban alkalmazzák, mert fokozza a bőr regenerálódó képességét, hidratál és helyreállítja a természetes védőfunkciókat. Szeborreás bőr (zsíros és száraz egyszerre vagy olajos bőr) kezelésénél gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos.

Természetes forrása
A hal, baromfi, a tojás (tojássárgája), a máj, az élesztő, a brokkoli, illetve a joghurt és a hüvelyesek.

Napi szükséglet: mennyiségi felhasználására nincsenek előírt, letisztázott adatok.
B6 vitamin (piridoxin, adermin)

Kifejezetten szeborreás (zsíros és száraz egyszerre vagy olajos bőr), komedóképzésre (miteszer) hajlamos bőr kezelésénél eredményes a használata. Jelenléte nélkül a magnézium nem tud megfelelően felszívódni!

Természetes forrása
A máj, a hal, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a spenót, a banán, az élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás. 

Napi szükséglet: ~2 mg
B9 vitamin (inozit,inozitol)

A B-vitamincsoportba sorolják, de már nem minősítik vitaminnak: a B8-vitaminnal együtt lecitint állít elő. Hiányában a bőr ekcémásodásra hajlamos.

Természetes forrása
Élesztő, mazsola, grapefruit, máj, földimogyoró.

Napi szükséglet: ~50 mg
B13-vitamin (orotsav)

Már nem sorolják a vitaminok közé, de megvéd a korai öregedéstől.

Természetes forrása
Tejsavó.

Napi szükséglet: nem meghatározott.
B15-vitamin (pangámsav)

Vitamin szintű besorolása szintén vitatott, de szerepe jelentős, hiszen a vér oxigénellátását segíti és ily módon az oxigén eljutását a szövetekhez. Ennek köszönhetően fontos szerepe van a sejtélet megfelelő működésében, hiszen az egészséges sejteknek sok oxigénre van szüksége. A sejtekben leköti káros szabad gyököket, emiatt öregedésgátló hatása is van.

Természetes forrása
Magvakban (sárgabarack!)

Napi szükséglet: nem meghatározott.
H-vitamin (biotin, B7-vitamin)

Nélkülözhetetlen a bőr egészséges állapotának fenntartásához, csökkentheti a bőrproblémákat. Hiánya bőrhámlást, bőrgyulladást és faggyútúltengést okozhat. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- , B3-és A-vitaminnal.

Természetes forrása
A máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.

Napi szükséglet: megállapítása nehézségekbe ütközik a bélbaktériumok termelése miatt. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotin bevitel kb. 10-50 mg.
H’-vitamin (PABA, B10-vitamin)

A ráncok késleltetett kialakulásában van szerepe, mert lassítja az öregedést. Kiszűri az ibolyántúli sugarakat és ezáltal csökkenti a bőrrák kialakulását (külsőleg alkalmazva). Segíti a folsav és a pantoténsav felszívódását. Hiánya bőrelváltozásokat, bőrbetegségeket, ekcémát okozhat.

Természetes forrása
Teljes kiőrlésű pékáru, korpakészítmények,, vese, máj, paradicsom, gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

Napi szükséglet: 0,15-0,3 mg.
P-vitamin (rutin, citrin, L-vitamin)

A bioflavonoidok közé tartozó festékanyag, a c-vitamin kísérőjeként ugyanazokban a táplálékokban fordul elő. Erősíti a hajszálereket és lassítja az öregedési folyamatokat.

Természetes forrása
Színes gyümölcsökben például: áfonya, csipkebogyó, fekete ribizli, cseresznye, sárgabarack, szeder, paprika, citrusfélék fehér része és a gerezdek közti hártya, hajdina.

Napi szükséglet: nem meghatározott.
Figyelmeztetés

A blogban olvasható információk tájékoztatást adnak a vitaminok felhasználásáról, de nem helyettesítik az orvosi tanácsot és kezelést!

Ha kíváncsi vagy a további termékekre, akkor pedig látogass el a Shop-ba!

További kedvezményekért kövess a Facebook oldalamon!

Ha szeretnél még több érdekességet megtudni a gyógynövényekről és a természetes szépségápolásról, akkor kérd az ingyenes katalógust és iratkozz fel a hírlevélre! Ígérem, hogy nem foglak felesleges információkkal terhelni.

Szólj hozzá!

A termék a kosárba került.
0 termék - Ft